Geluid van Switch the Gym

Voor de exploitatieformule van Switch the Gym worden in een fitnessruimte op maat gecreëerde groepslessen gegeven door één instructeur aan circa 30 personen. Deze formule is onderscheidend van andere sportformules. De opzet is om deze formule (in tempo) uit te breiden in Nederland. In Veldhoven en Eindhoven is de formule al succesvol en Tilburg volgt.

In de fitnessruimte is een muziekgeluidniveau gewenst van circa 85 dB(A) waarbij een goed akoestisch klimaat in de ruimte dient te heersen alsmede moet voldaan worden aan de geluidsnormen ter hoogte van gevoelige bestemmingen.

AGEL adviseurs is gevraagd om de bouwkundige materialen / akoestische voorzieningen te bepalen waarbij appartementen boven de fitnessruimte zijn gesitueerd.

Op basis van de gewenste materialen in de fitnessruimte zoals een sportvloer, een spiegelwand, een geluidsabsorberend plafond, glazen binnenpui, vilten wanden, glazen buitenpui en deuren is de nagalmtijd berekend. In overleg zijn de oppervlakten van de materialen zodanig bepaald dat een optimale nagalmtijd en akoestisch klimaat wordt verkregen.

Daarnaast is op basis van interatieve geluidisolatieberekeningen voor de interne geluidsoverdracht de vloeropbouw, de plafondopbouw (woningscheidende vloer), de opbouw van de wanden en steunkolommen, en de beglazing van de tussenwand bouwkundig bepaald. Naast het geluid binnendoor is het geluid buitenom van belang waarbij de bouwkundige opbouw van de beglazing, de buitenwanden en het plat dak is bepaald. Hiernaast is aandacht besteed aan het geluid van de luchtbehandelingsinstallatie (met geluiddempers) en koelinstallaties.

Binnen de bouwkundige randvoorwaarden is het advies uitgevoerd waarna controlemetingen zijn uitgevoerd in en vanuit de fitnessruimte naar en rondom het bovengelegen appartement. Hieruit bleek dat het gewenste muziekgeluidniveau van circa 85 dB(A) kan worden weergegeven bij een prettig akoestisch binnenklimaat.

Met dit positief resultaat mag AGEL in teamverband verder mee in het ontwikkelingsproces van de volgende Switches!

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?