Proces & keten innovatie: van inmeting tot visualisatie – De Blauwe Ader

AGEL adviseurs heeft van de gemeente Tilburg de vraag gekregen om alle rioolschachten die door Aannemingsbedrijf Van der Zanden aangelegd zijn in de Diepenstraat Tilburg in 3D in te meten. Een mooie opdracht voor ons. Sander Bayens van gemeente Tilburg had bij AGEL adviseurs de vraag weggelegd of het verstandig was om alle schachten in te meten met een 3D laserscanner. Vanuit AGEL adviseurs heeft Richard Hendriks samen met zijn collega’s van het werkveld Infra bekeken wat de mogelijkheden zijn en wat de voordelen daarvan zijn.

 

Conclusie

Als snel kwamen we tot de conclusie dat het inmeten in 3D niet noodzakelijk was. Het zijn absoluut mooie technieken maar het inmeten met scanners zou teveel tijd kosten voor dit momentum. Hierdoor zou het proces van Aannemingsbedrijf Van der Zanden vertraging oplopen en zou AGEL adviseurs teveel data krijgen voor de visualisatie van de revisie. In samenspraak met de gemeente Tilburg heeft AGEL adviseurs gekozen om de putten geheel in te winnen via tachymetrische technieken. Hierdoor konden we snel ter plaatse zijn maar ook in redelijk korte tijd de put volledig in 3D inmeten.

 

Resultaat

Vanuit de inmetingen met onze Leica apparatuur is er door de afdeling Infra van AGEL adviseurs een volledige 3D revisie gemaakt van de putten in de Diepenstraat. Door een juiste afstemming op basis van de vraag en een juiste uitvoering inclusief het afstemmen en gezamenlijk uitvoeren samen met de gemeente Tilburg, Van der Zanden en AGEL adviseurs is dit proces soepel verlopen. Uiteindelijk zijn deze werkzaamheden bedoeld voor de Blauwe Ader. De Blauwe Ader heeft als doel om toekomstige overschotten aan regenwater via het nieuwe rioolstelsel uit de binnenstad naar elders te transporteren.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?